Незважаючи на те, що азіатська їжа вже давно стала невід`ємною частиною для вибагливих європейських гурманів, багато хто досі не наважується зробити перший крок назустріч новим гастрономічним відчуттям.
Хтось вважає всі страви цієї кухні гострими, хтось не довіряє азіатському стріт-фуду в принципі, а дехто не розуміє, чому один і той самий «Фо Бо» скрізь готують по-різному.
Це одна з найпоширеніших помилок. Незважаючи на те, що китайці дійсно люблять гостру їжу, їхня кухня вважається однією з найрізноманітніших у світі.
Крім делікатесів, які можуть ввести в оману непідготовлених гурманів, у гастрономічній карті цієї країни можна знайти і напрочуд ніжні страви, солодкуваті варіанти, і навіть опції з гіркуватим смаком.
Ви можете переконатися в цьому самі, спробувавши шумаї або вонтони з меню Ninja Wok. Ці позиції сміливо можна назвати «китайськими пельменями», проте вони відрізняються між собою за текстурою, а завдяки приготуванню на пару ідеально підходять для щоденного перекусу.
Усі ми чули про зігріваючі супи «Том Ям» і «Фо Бо», проте в різних країнах і навіть провінціях їхнє приготування відрізняється.
У той час, коли ці рецепти передавалися між собою переселенцями з різних країн, інгредієнти змінювалися залежно від уподобань у регіонах, а також їхньої доступності.
Наприклад, є різновиди «Том Яма» з кокосовим молоком і без нього, зазвичай рис подають до страви окремо, але в Лаосі його іноді додають одразу.
У сучасних варіантах, як і в ніндзя, крім основних інгредієнтів, до складу супу входять гриби гливи (солом`яні) і томати чері. На наш погляд, так смакове поєднання стає більш різноманітним і незабутнім!
Цікавий факт: китайці не вважають супи першими стравами, тому часто можуть їх їсти після прийому качки по-пекінськи.
Звісно, один із варіантів цієї страви можна приготувати й удома, але для оригінального рецепта використовується особлива пекінська качка: цю породу вивели в Китаї понад 300 років тому, а пізніше її завезли в Європу.
Такі качки рідко несуть яйця: близько 100-140 на рік, зате їхнє м`ясо вважається найсмачнішим і активно використовується в кулінарії.
Готувати качку по-пекінськи довго. Спершу її потрібно натерти медом і дати настоятися, щоб м`ясо стало м`якшим. А потім понад годину запікати в печі на фруктових дровах. На відміну від березових або осикових, ці дрова мають велику кількість вологих поживних речовин і надають качці ніжного, злегка вловимого аромату фруктів.
Потім її потрібно правильно подати, все-таки спочатку страву готували для імператора. Ніндзя, згідно з традиціями, додають до неї мандаринські млинці та тонко порізані овочі (огірки, цибулю і болгарський перець). Мандаринські млинці готуються під киплячою водою з борошна та кунжутної олії. Вони мають нейтральний смак, завдяки чому ідеально гармонують із апетитною м`ясною начинкою.
Багато хто помилково вважає, що вуличні прилавки — «царство антисанітарії».
Однак вони користуються величезною популярністю в азіатських країнах, тому між крамарями в торгівлі величезна конкуренція. Найчастіше вони не нехтують якістю і завжди закуповують свіжі інгредієнти.
Тим паче, що в багатьох закладах подібного типу готують лише кілька різноманітних позицій, але роблять це настільки вміло, що з легкістю складуть конкуренцію багатьом іменитим ресторанам.
Скуштувати страви азіатського стріт-фуду можна й у ніндзя: зверніть увагу на парові булочки бао або боби едамаме.
Локшина — це страва з багатовіковою історією, яку китайці їдять не тільки повсякденно, а й під час важливих свят, як-от китайський Новий рік.
Вона символізує довголіття і хороше здоров`я на весь майбутній рік, а згідно із забобонами: різати локшину — скорочувати собі життя.
Також настійно рекомендується злегка присьорбувати під час трапези: це означає, що ви повністю насолоджуєтеся стравою.
У меню Ninja Wok представлена величезна кількість видів локшини з різноманітними начинками. Рекомендуємо почати з Сичуанського варіанта.