Ця страва підкорила мільйони сердець по всьому світу. Все тому, що вона ідеально поєднує в собі ніжність курячого мʼяса з насиченим кисло-солодким смаком. Також курка в кисло-солодкому соусі відмінно підходить як для звичайного обіду, так і для святкового столу.
Саме тому, при створенні найпершого меню Ninja Wok, ми не могли оминути цю класику! Сьогодні ж ми вирішили докладніше розповісти про історію цієї страви від традиційного китайського рецепту до адаптації для Заходу. Куштуйте та дізнавайтеся нове разом з ніндзя!
Кисло-солодкий соус — це зовсім не винахід останніх десятиліть. У китайській кухні така комбінація смаків існує вже багато століть! Ще за часів династій Мін і Цін готували страви з рибою чи свининою в ароматному соусі на основі рисового оцту, цукру й фруктів (ананасів, слив тощо). Саме так і народився баланс солодкуватості та легкої кислинки, що й зараз підкорює смакові рецептори мільйонів поціновувачів.
З появою китайських емігрантів у США та Канаді в XIX столітті багато традиційних страв адаптували під західні смаки.
Так, свинина в кисло-солодкому соусі поступово перетворилася на курку — легшу, більш знайому і «дієтичну» альтернативу. Згодом з’явилася та сама страва “sweet and sour chicken”, яка закріпилася в американських ресторанах китайської кухні. Її готували з додаванням ананасу, болгарського перцю і густого соусу на основі кетчупу — смачно, насичено, але з відходом від китайських кулінарних тонкощів.
Сьогодні курка в кисло-солодкому соусі — страва, яку обожнюють у всьому світі. Вона є яскравим прикладом «китайської кухні по-західному».
В самому Китаї зараз її готують трохи інакше: соус легший, без яскраво вираженого смаку кетчупу, роблячи акцент на натуральних інгредієнтах. Але в будь-якій інтерпретації — це поєднання, яке хочеться повторювати знову і знову.
У нашому рецепті курки в кисло-солодкому соусі ми використовуємо соковите куряче стегно, болгарський перець, червону цибулю та ананас. Кисло-солодкий соус ближчий до натурального варіанту — без надмірної солодкуватості чи різкого присмаку.
А як авторське доповнення, яке робить страву більш насиченою та цікавою, додаємо горіхи кеш’ю, цибулю фрі і кунжут. Саме це й утворює композицію, яку хочеться розгадувати своїми смаковими рецептори безкінечно! Куштуйте та насолоджуйтеся!